Bir köyden arsa almak istiyorum, üzerine küçük bir bağ evi yapmak boş zamanlarımda vaktimi orada geçirmek istiyorum bunun için en uygun araziyi seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor

Küçük bir bağ evi için arsa seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlar olabilir:

  1. Konum ve Erişilebilirlik: Bağ evinizin bulunacağı yerin konumu size ne kadar uygun? Ulaşım kolaylığı, şehre yakınlık veya uzaklık gibi faktörler önemli olabilir. Eğer trafiği yoğun ya da çok uzakta bir yer seçerseniz tatile gitmek sizin için bir çileye dönüşebilir. Arsanızın ilçe merkezine yakınlığı çok önemlidir araçla 5-10 dakikada ulaşımı sağlayabilmeniz önemlidir sonuç itibariyle günde ya da iki günde bir markete gitmeniz gerekecektir 2 ekmek için 10 ekmek parasını araç yakıtına verdiğiniz zaman bütçenizi daraltabilir bu durum. Ayrıca yapım aşamasında ya da başka bir zamanda nakliye vinç ile işiniz olabilir bu tür büyük araçlar yolu olmayan tarla gibi arazilere girmezler bu durumu da gözönünde bulundurmanız elzemdir.
  2. Arsanın Alanı: Genel olarak, küçük bir bağ evi için arsa büyüklüğü minimum olarak 500 metrekare civarında düşünülebilir. Ancak bu, kişisel tercihlerinize, bölgenin imar planlarına ve bağ evi projenizin gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir. İlk olarak yapmanız gereken şey, hangi aktiviteleri yapmayı planladığınızı, kaç kişinin konaklayacağını ve araziye ne amaçla sahip olmak istediğinizi belirlemektir. Bu faktörler doğrultusunda uygun bir arsa seçimi yapabilirsiniz.
  3. Arazi Yapısı ve Eğim: Bağ evi yapmayı düşündüğünüz arazinin eğimi ve yapısı önemlidir. Düz ve kullanışlı bir arazi tercih etmek, inşaat sürecini ve sonrasındaki kullanımı kolaylaştırır. Örnek vermek gerekirse kendi seçtiğim bir arsanın üst tarafında eğimi yüksek bir araziye yapacağı ev masrafı kadar para harcayarak kullanılabilir hale getirdiler.
  4. Toprak Kalitesi ve İklim: Bağcılık yapmayı planlıyorsanız toprak kalitesi çok önemlidir. İklim koşulları da bitki yetiştirme ve bağ bakımı için uygun olmalıdır. Çöl gibi bir yerde ormanın ve ağaçların olmadığı bir yerde arazi büyük olsa bile gereksiniminizi karşılamayabilir.
  5. Su Kaynakları ve Sulama İmkanı: Bağcılık için su kaynaklarına erişim önemlidir. Sulama yapılabilirliği ve su kaynaklarının yeterliliği araştırılmalıdır. Arazinizin yanından ya da yakınından şebeke suyu geçmesi çok önemlidir, eğer şebeke suyu yoksa en az 2 ton en fazla 5 ton olmak üzere bir depo bulundurmanız gerekiyor ayrıca ulaşım sıkıntısı olmamalı ki depoyu doldurabileceğiniz bir araç bulup uygun fiyata deponuz boşaldıkça doldurabilesiniz.
  6. Yasal İzinler ve Yönetmelikler: İlgili belediyeden veya yerel yönetimden gerekli izinleri almak ve yönetmeliklere uygunluk sağlamak gereklidir. Örnek olarak arsa ne kadar güzel olursa olsun ne kadar büyük ve kullanışlı olursa olsun Sit alanına alınmış bir araziye çivi bile çakamazsınız böyle bir araziyi almadan önce mutlaka araştırmalısınız köylü birine ya da köy muhtarına sorabilirsiniz.
  7. Çevresel Faktörler: Çevresel faktörler de dikkate alınmalıdır. Komşuluk ilişkileri, çevre düzenlemesi ve gürültü gibi faktörler yaşam kalitenizi etkileyebilir. Bu konu arsa alımı kadar ev alımında da önemlidir gözardı edilmemesi gereken bir konu.
  8. Güvenlik: Bağ evinizin bulunduğu bölgenin güvenliği de önemlidir. Hırsızlık, doğal afet riskleri gibi faktörler değerlendirilmelidir. Yolu olmayan köye uzak olan dolayısıyla çevre aydınlatmaları da olmadığı için geceleri güvenli bir ortam olmayan arsaları tercih etmemekte fayda var köy içi ya da yakınında olursanız siz olmadığınız zaman bile köyde yaşayanların gözü önünde olabilir ve onlar varken alenen hırsızlıklar önlenebilir.
  9. Altyapı ve Elektrik, İnternet Erişimi: Konforunuz için altyapı hizmetlerinin (elektrik, su, kanalizasyon) mevcut olup olmadığını ve internet erişiminin durumunu kontrol etmek önemlidir. Şebeke suyu yoksa çözümünü yukarıda anlatmıştım elektrik sorunu var ise bunun da çözümü güneş enerjisi paneli ile çözmek mümkün ama mecbur kalınmadığı sürece elektrik hattına yakın bir yer seçmelisiniz köy gibi bir yerde kanalizasyon da olmayabilir bunun için de foseptik çukuru ile sorun çözülebilir çukurun derinliği de önemlidir en az 2,5 metre olmalı ve beton bloklar ve orjinal kapağını tercih etmelisiniz.

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak, size uygun bir arazi seçebilir ve istediğiniz bağ evini keyifle inşa edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hoşgeldiniz


Merak eden, araştıran ve öğrenmekten vazgeçmeyenler için buradayız! Blog.CodeMax.org’da kişisel gelişimden tarihe, ekonomiden mutfak kültürüne kadar birçok farklı konuda derinlemesine içerikler bulabilirsiniz. Amacımız, bilgiyle büyümek ve okuyucularımıza yeni perspektifler sunmak.

Bölümleri keşfedin