Kategori: Makalelerim
-
Toplumlar tarih boyunca bireysel ve toplumsal kararlarını belirlerken genellikle kalabalık grupların hareketlerini referans alarak ilerlemişlerdir. Bu olgu, psikolojide “sürü psikolojisi” olarak adlandırılır. Sürü psikolojisi, bireylerin…
-
İnsan, doğası gereği öğrenmeye ve gelişmeye açıktır. Ancak günümüz dünyasında pek çok birey, sorgulamadan kabul etmeyi, yüzeysel bilgilerle yetinmeyi ve kendini geliştirmemeyi bir yaşam biçimi…
-
Büyük Ortadoğu Projesi (BOP), ABD’nin 2000’li yıllarda ortaya attığı, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya’daki ülkeleri dönüştürmeyi hedefleyen bir siyasi ve ekonomik plan olarak bilinir.…
-
Son yıllarda, Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili tartışmalar arasında “Kürtleri katletti” iddiası da yer almaktadır. Bu iddia çeşitli çevreler tarafından dile getirilmekte ve tarihsel olaylarla ilişkili…
-
Dinî ve Felsefi Bakış Açıları Tanrı’nın ibadetlere ihtiyacı olup olmadığı, dinî ve felsefi bakış açılarına göre farklı şekillerde yorumlanabilir. Ancak çoğu teistik öğretiye göre Tanrı…
-
Hayatta her bireyin düşünceleri, duruşları ve yaklaşımları bir spektrum üzerinde yer alır. Benim düşünce yapım uç noktalarda yer alıyor gibi görünse de aslında bu uç…
-
Özgürlük, insanlık tarihinin en eski ve en derin kavramlarından biridir. İnsanlar birey olarak ne kadar özgürdür? Toplumsal yaşam ve bireysel sorumluluklar özgürlüğümüzü nasıl şekillendirir? Bu…
-
Neden kitap okumuyoruz sorusuna cevabı uzun uzun yazmak istiyorum fakat önce kitap okumanın bize katkılarını yazmak istiyorum. Kitap okumanın bireysel gelişimimize ve hayatımıza etkileri oldukça…
-
Baruch Spinoza (24 Kasım 1632 – 21 Şubat 1677), modern Batı felsefesinin en etkili filozoflarından biri olan, Yahudi kökenli Hollandalı bir düşünürdür. Spinoza, metafizik, etik…
-
George Orwell’ın 1984 romanını ilk okuduğumda biraz şaşırmıştım. İlk başlarda anlamaya çalıştım; sonra fark ettim ki kitap, sembollerle tasvir edilmiş ve bu semboller her döneme…